Er zijn heel veel verschillende emoties, wel 100-en. Je kan ze apart van elkaar of tegelijkertijd voelen. Je kan je op het ene moment boos voelen en een minuut later misschien wel verdrietig of weer blij. Je emoties kunnen je ook nog eens voor de gek houden en bijvoorbeeld helemaal niet passen bij hetgeen dat je van binnen voelt.
Kort gezegd: de wereld van emoties en gevoelens is best ingewikkeld.
Omgaan met je eigen emoties en die van je kinderen dat mag je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Net zoals jij, of je kind, moest leren fietsen en lopen. En wees als ouder niet te streng voor jezelf. Wij als ouders hebben vroeger vaak niet geleerd hoe je met emoties kan omgaan. Dus ook jij mag hierin leren.
In deze blog neem ik je graag mee in een aantal belangrijk weetjes die jij moet weten over emoties en gevoelens.
1. Je emotie zegt niet altijd iets over hetgeen dat je voelt.
Een gevoel is datgene dat je in je lijf voelt. Dit kunnen heel veel dingen zijn: onrust, woede, irritatie, verdriet, blijdschap, trots enz.
De emotie is de manier waarop jij het gevoel dat je in je lijf voelt uit. Je doet boos, je doet verdrietig, je doet
angstig, je doet zenuwachtig enz.
Zo kan je je dus van binnen boos voelen en vervolgens de emotie boos uiten.
Ook kan het zijn dat je je van binnen verdrietig voelt en dit met behulp van de emotie boos uit.
Het is dus belangrijk dat jij beseft dat hetgeen dat jij of je kind laat zien, niet altijd iets zegt over het daadwerkelijke gevoel dat eronder ligt.
2. Onderdrukte gevoelens kunnen zorgen voor emotionele uitbarstingen.
Energie wil bewegen. En omdat je emoties en gevoelens energie zijn, willen deze dus ook graag in beweging blijven. Omdat sommige emoties of gevoelens niet fijn voelen of misschien zelfs pijn doen, onderdrukken wij deze. We laten ze hierdoor niet vrij stromen of in beweging komen.
Je kunt dit vergelijken met een strandbal die je onder water drukt. Het kost jou moeite en energie om een strandbal onder water te drukken, want het water drukt deze het liefst weer omhoog.
Hoe langer jij emoties en gevoelens onderdrukt, hoe ongecontroleerde ze er op een later moment uit kunnen komen, met een woede-, verdriet-, of blijdschapsuitbarsting als gevolg. Eigenlijk willen de emoties en gevoelens alleen maar in beweging komen, zodat ze gezien, gehoord en dus ook geheeld kunnen worden. Door ze eerder te herkennen en erkennen, voorkom je uitbarstingen.
Onderdrukking van emoties en gevoelens kunnen zorgen voor emotionele uitbarstingen.
3. Onderdrukte gevoelens kunnen zorgen voor lichamelijke klachten.
Wanneer wij emoties onderdrukken, laten wij de emotie en het gevoel niet vrij door ons lijf stromen. Je zet het vast in je lijf. Wanneer je dit herhaaldelijk doet, kan dit naast emotionele uitbarstingen ook resulteren in lichamelijke klachten. Kinderen geven dan vaak aan dat ze bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of vermoeidheid ervaren. De emotie heeft zich vastgezet in het lijf van het kind. Omdat de emotie en het gevoel gezien en gehoord wil worden, wordt er vervolgens via het lichaam (buikpijn, hoofdpijn of vermoeidheid) een signaal afgegeven.
Een emotie wil gezien en gehoord worden, waardoor het kan helen.
4. Emoties zijn belangrijk, zij willen jou iets vertellen.
Niet iedere emotie voelt fijn. In onze maatschappij lijkt het wel alsof de emotie “boos” en “verdrietig” er niet mogen zijn. We willen deze emotie maar al te graag oplossen door bijvoorbeeld het kind af te leiden, af te kappen of door te zeggen dat ze “normaal” moeten doen.
Weet dat iedere emotie belangrijk is en een belangrijke functie heeft. Zo wil boosheid jou vertellen dat iets, iemand of jij zelf jouw grens overgaat. Angst zorgt ervoor dat je alert bent voor gevaar. Verdriet zorgt ervoor dat je iets kan verwerken en ruimte kan maken in je lijf. De emotie blij zorgt ervoor dat je je batterij oplaadt. Wanneer jij emoties leert begrijpen en voelen in je lijf, kan je ze als jouw unieke raadgever in zetten.
5. Ontdek wat voor jou en je kind(eren) werkt.
Jouw lijf vertelt je de waarheid. Iedereen heeft een ander lijf en ervaart emoties en gevoelens op een andere manier. Samen met je kind(eren) mag je gaan ontdekken hoe de wereld van emoties en gevoelens werken voor jullie. Dit door te ontdekken:
- waarom er verschillende emoties zijn en wat ze nu precies doen.
- wat ze je willen vertellen.
- hoe het is om ze daadwerkelijk te voelen.
- dat emoties ook weer voorbij gaan.
- waar je ze precies voelt in je lijf.
- hoe je er het beste mee om kan gaan.
Je geeft kinderen een groot cadeau als je naar je eigen emoties durft te gaan kijken. Alle emoties die je lastig vind bij het opvoeden van je kind(eren) of bij de kinderen in je klas, zeggen namelijk iets over jou. Dit kun je doen door zelf te ontdekken hoe de emoties en gevoelens werken voor jou.
Iedereen heeft een ander lijf en ervaart emoties en gevoelens op een andere manier.
Kan je hierbij wel wat hulp gebruiken? Voel je welkom bij een van mijn diensten.
Liefs Anouk